ZUPA BARSZCZ BESKIDZKI

3-4 czerwone buraki
4 szklanki rosołu z kostki
1 szklanka kwasu z kiszonych ogórków
2-3 ząbki czosnku
1 listek laurowy
cukier
sól, pieprz
1/2 szklanki śmietany
garść posiekanej zieleniny (koperek)
Buraki dobrze umyć i ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku. Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi otworami i zalać gorącym rosołem z kostki, dodając pół szklanki kwasu ogórkowego, listek laurowy i przecięte na pół ząbki czosnku, doprawić do smaku. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Śmietanę rozprowadzić resztą kwasu z ogórków, dodać ostrożnie do gorącej zupy i wymieszać. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną. Można podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami albo z konserwową fasolą z puszki. Smakuje także bez dodatku śmietany.

IN

Responses are currently closed.