Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA BARSZCZ BIAŁOWIESKI | Przepisy kulinarne

ZUPA BARSZCZ BIAŁOWIESKI

50 dag buraków podobnej wielkości 75 dag ziemniaków
4 duże parówki lub serdelki (mogą hyc sojowe)
4 szklanki esencjonalnego rosołu
z kostki 1 cebula l listek laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego I łyżka margaryny lub oliwy
albo oleju
1 szklanka śmietany
2 łyżeczki pszennej mąki sok z cytryny lub winny ocet sól, cukier
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)
Buraki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, zalać 2 szklankami osobnej i lekko ocukrzonej wody i gotować na małym ogniu do miękkości. Dodać łyżeczkę soku z cytryny, odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić. Cebulę zeszklić na łyżce tłuszczu, zalać gorącym rosołem z kostki, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować do miękkości. Parówki obrać z osłonek, wrzucić do gorącej zupy. Dodać przecedzony wywar z buraków, zagotować, skontrolować smak, ewentualnie doprawić. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać 3-1 łyżki zupy, lekko ubić i dodać do zupy. Podgrzewać, stale mieszając, dopóki zupa nie zgęstnieje. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.