ZUPA BARSZCZYK ŻMUDZKI

2 duże filety śledziowe (matiasy) garść suszonych grzybów (najlepiej
borowików) 2-3 buraczki 2 łyżki oliwy lub oleju warzywna przyprawa typu vegeta szczypta suszonego majeranku sok z cytryny 2-3 cebule
l puszka białej fasolki konserwowej sól
Poprzedniego dnia grzyby umyć i zalać 8 szklankami zimnej wody, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować do
miękkości w tej samej wodzie, dodając szczyptę warzywnej przyprawy i majeranek Buraczki wyszorować i albo upiec w piekarniku, albo ugotować w mundurkach. Obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do wywaru, zakwaszając sokiem z cytryny. Śledzia pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego wywaru grzybowego i gotować jeszcze 5 minut. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać do zupy razem z fasolą (z zalewą) i jeszcze raz zagotować. Doprawić. Do zupy można także dodać ugotowane oddzielnie ziemniaki.

Responses are currently closed.