Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA BEZMIĘSNY ROSÓŁ MAŁOPOLSKI | Przepisy kulinarne

ZUPA BEZMIĘSNY ROSÓŁ MAŁOPOLSKI

1 duża porcja włoszczyzny
z kapustą 2—3 łyżki masła łub margaryny warzywna przyprawa typu vegeta ziele angielskie 1-2 suszone grzyby garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek, bazylia,
tymianek) 20 dag drobnego makaronu (zacierki,
gwiazdki) lub ryż sól
Grzyby umyć i namoczyć (najlepiej na noc) w przegotowanej źródlanej wodzie. Włoszczyznę oczyścić i utrzeć na jarzynowej tarce z dużymi otworami) albo drobno posiekać. Rozdrobnione warzywa zeszklić na tłuszczu. Dolać wodę, w której moczyły się grzyby, oraz same grzyby i zagotować na małym ogniu. Dodać sześć szklanek wody z przyprawą, ziele angielskie i doprawić do smaku. Gotować na niewielkim ogniu około 20 minut, odcedzić (warzywa można wykorzystać do przygotowania pysznego suf-letu). Ugotowane grzyby wyjąć, drobno posiekać i dodać do wywaru. Ponownie zagotować, wrzucić makaron lub opłukany ryż, gotować do miękkości. Przed podaniem suto posypać posiekaną zieleniną, a jeśli ktoś lubi, to i tartym par-mezanem.
Rosół małopolski ostry
Ci, którzy lubią bardziej zdecydowany smak, mogą też w przepisie na rosół małopolski por z włoszczyzny zastąpić cebulą. Zamiast ryżu lub makaronu można do ugotowanej zupy dodać bardzo smaczną kostkę z kaszy, np. słowicze mleczko (przepis na s- 114).

Responses are currently closed.