Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA BRODNICKA ZUPA BRUKSELKOWA | Przepisy kulinarne

ZUPA BRODNICKA ZUPA BRUKSELKOWA

40-50 dag brukselki
1-2 cebule
1 suszona pikantna papryczka
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
1 litr rosołu z kostki (warzywny
łub grzybowy) przyprawa curry 1 łyżka przyprawy typu vegeta 1 łyżka mąki
1/2 szklanki śmietanki kremówki sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Papryczkę drobno pokruszyć i dodać do cebuli. Włożyć brukselkę i zalać gorącym rosołem z kostki, dodać szczyptę curry i gotować 20 minut od chwili wrzenia. Wyjąć kilka główek brukselki, ostudzić i przekroić na połówki. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mąkę przesiać i wymieszać ze śmietaną, a następnie dodać do zupy, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i ewentualnie curry, dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, dopóki zupa nie zgęstnieje, uważając, aby nie zawrzała (można podłożyć płytkę ochronną). Przed podaniem dodać połówki brukselki i delikatnie wymieszać. Podawać z groszkiem ptysiowym lub rumianymi grzankami z bagietki.

Responses are currently closed.