ZUPA CHLEBIANKA POMIDOROWA

ok. 50 dag kawałków czerstwego chleba
1-2 ząbki czosnku
5 szklanek rosołu z kostki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek, rzeżucha, tymianek, bazylia)
1/2 szklanki śmietany
kminek
sól, pieprz
Pieczywo pokruszyć, włożyć do garnka i zalać ciepłym rosołem wymieszanym z koncentratem pomidorowym – odstawić na godzinę. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, wymieszać z napęczniałym chlebem, doprawić do smaku. Podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, do wrzenia. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić śmietaną, a przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.