Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA CHŁODNIK MAZURSKI | Przepisy kulinarne

ZUPA CHŁODNIK MAZURSKI

4 szklanki esencjonalnego rosołu z kostki
(drobiowy, warzywny) 15 dag botwinki 1 cebuła garść szczawiu
1 spory ogórek, najlepiej tak zwany wąż 1 kwaskowate jabłko 1/2 pęczka rzodkiewek garść posiekanej zieleniny, może być
mieszana (szczypiorek, natka pietruszki,
koperek) 3/4 szklanki gęstej śmietany 20 dag mięsa z pieczonego drobiu 4 jajka ugotowane na twardo sok z cytryny, sól, pieprz, cukier
Botwinkę oczyścić i pokroić w paseczki. Cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. 1 szklankę rosołu zagotować, wtzucić botwinkę i cebulę, zagotować. Szczaw oczyścić i drobno posiekać, dodać do botwinki, ponownie zagotować, ostudzić. Ogórek i jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Rzodkiewki oczyścić i drobno poszatkować. Botwinę z dodatkami połączyć z resztą rosołu, dodać jabłko, ogórek i rzodkiewki oraz posiekaną zieleninę. Delikatnie wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Mięso pokroić w drobną kostkę, jajka obrać i pokroić na cząstki jak pomarańcze. Chłodnik podawać w niewielkich kamionkowych lub ceramicznych miseczkach, dodając do każdej porcji pokrojone mięso i jajko.

Responses are currently closed.