ZUPA CHŁODNIK NA WIOSENNE UPAŁY

4 szklanki naturalnego gęstego
jogurtu 1 duży pęczek botwinki 1 ogórek wąż
1 Pęczek rzodkiewek
2 jajka ugotowane na twardo sok z cytryny
garsc posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia)
1 łyżeczka warzywnej przyprawy typu
vegeta Å‚ub przyprawy do zup
w płynie cukier sól, pieprz
BotwinkÄ™ dokÅ‚adnie oczyÅ›cić, umyć i ugotować w niewielkiej iloÅ›ci wody z dodatkiem soku cytrynowego i przyprawy, dokÅ‚adnie odsÄ…czyć i rozdrobnić. Ogórek i rzodkiewki oczyÅ›cić i pokroić w drobnÄ… kostkÄ™. Jogurt wymieszać z ugotowanÄ… botwinkÄ…, ogórkiem i rzodkiewkami oraz posiekanÄ… zieleninÄ…. Doprawić do smaku cukrem, solÄ… i pieprzem – chÅ‚odnik powinien być dość pikantny! Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, a przed podaniem do każdej porcji wÅ‚ożyć pół jajka ugotowanego na twardo.

Responses are currently closed.