ZUPA CHŁODNIK NA WIOSENNE UPAŁY

4 szklanki naturalnego gęstego
jogurtu 1 duży pęczek botwinki 1 ogórek wąż
1 Pęczek rzodkiewek
2 jajka ugotowane na twardo sok z cytryny
garsc posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia)
1 łyżeczka warzywnej przyprawy typu
vegeta łub przyprawy do zup
w płynie cukier sól, pieprz
Botwinkę dokładnie oczyścić, umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku cytrynowego i przyprawy, dokładnie odsączyć i rozdrobnić. Ogórek i rzodkiewki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z ugotowaną botwinką, ogórkiem i rzodkiewkami oraz posiekaną zieleniną. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem – chłodnik powinien być dość pikantny! Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, a przed podaniem do każdej porcji włożyć pół jajka ugotowanego na twardo.

Responses are currently closed.