Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA CHRZANOWA ZUPKA KARKONOSKA | Przepisy kulinarne

ZUPA CHRZANOWA ZUPKA KARKONOSKA

1 drobiowa porcja rosołowa
1 wędzone udko kurczaka lub kawałek
wędzonego mięsa indyczego 1 porcja włoszczyzny z kapustą 5 łyżek świeżo startego chrzanu 5 jajek ugotowanych na twardo 4~5 ząbków czosnku 1 łyżka przesianej pszennej mąki 1 szkłanka śmietany 1 łyżka margaryny 1 listek łaurowy garść posiekanej ziełeniny (natka
pietruszki, szczypiorek, koperek) sól, pieprz
Włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno po-szatkować, dodać porcję rosołową i listek laurowy, zalać sześcioma szklankami wody, gotować do miękkości. Odcedzić i wywar Przelać z powrotem do garnka. Czosnek
zmiażdżyć lub drobno posiekać i razem z chrzanem dodać do zupy. Wędzone mięso pokroić i wrzucić do zupy, ewentualnie doprawić do smaku. Gotować 15 minut na niewielkim ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy i podgrzewać, stale mieszając, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Przed podaniem dodać jajka pokrojone w paseczki oraz posiekaną zieleninę. Zupę należy podawać z pieczywem, najlepiej z chrupiącymi bułeczkami (czerstwe bułki można skropić wodą i włożyć je do nagrzanego piekarnika na 5 minut – będą jak świeże!) lub z czosnkowymi grzankami.

Responses are currently closed.