ZUPA CHRZANOWA ZUPKA KARKONOSKA

1 drobiowa porcja rosołowa
1 wędzone udko kurczaka lub kawałek
wędzonego mięsa indyczego 1 porcja włoszczyzny z kapustą 5 łyżek świeżo startego chrzanu 5 jajek ugotowanych na twardo 4~5 ząbków czosnku 1 łyżka przesianej pszennej mąki 1 szkłanka śmietany 1 łyżka margaryny 1 listek łaurowy garść posiekanej ziełeniny (natka
pietruszki, szczypiorek, koperek) sól, pieprz
Włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno po-szatkować, dodać porcję rosołową i listek laurowy, zalać sześcioma szklankami wody, gotować do miękkości. Odcedzić i wywar Przelać z powrotem do garnka. Czosnek
zmiażdżyć lub drobno posiekać i razem z chrzanem dodać do zupy. Wędzone mięso pokroić i wrzucić do zupy, ewentualnie doprawić do smaku. Gotować 15 minut na niewielkim ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy i podgrzewać, stale mieszając, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Przed podaniem dodać jajka pokrojone w paseczki oraz posiekaną zieleninę. Zupę należy podawać z pieczywem, najlepiej z chrupiącymi bułeczkami (czerstwe bułki można skropić wodą i włożyć je do nagrzanego piekarnika na 5 minut – będą jak świeże!) lub z czosnkowymi grzankami.

Responses are currently closed.