ZUPA FASOLOWA ZUPKA WILANOWSKA

6 szklanek rosołu z kostki
1/2 szkłanki przecieru pomidorowego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka konserwowej białej fasolki
1 cebula
duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek, tymianek, majeranek, oregano)
20 dag makaronu (nitki)
1/2 szklanki śmietanki (18%)
1 łyżka oliwy, oleju lub margaryny
sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać przecier pomidorowy i dusić na małym ogniu 10 minut. Zalać gorącym rosołem i zagotować. Dodać fasolkę razem z zalewą i posiekaną zieleniną, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną. Wrzucić na osolony wrzątek makaron i ugotować według przepisu. Dodawać do zupy bezpośrednio na talerzu. Podawać porcje posypane obficie zieleniną.
Wersja z wkładką
W wersji dla mięsożerców do zupy razem z fasolą można dodać 8 parówek obranych z osłonek i pokrojonych w talarki.

Responses are currently closed.