Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA FLACZKI RYBACZKI | Przepisy kulinarne

ZUPA FLACZKI RYBACZKI

50 dag filetów rybnych
1 spora cebula
1 spora pietruszka
1/4 bulwy selera
10 dag pieczarek
4 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki śmietany
pszenna mąka
kostka rosołowa o smaku warzywnym
lub grzybowym przyprawa do flaków lub sól, pieprz,
sproszkowany imbir, papryka i majeranek posiekana natka pietruszki sok z cytryny
Rybę rozmrozić jedynie na tyle, aby dało się pokroić ją w słupki, tak jak kroi się zwykłe flaki, tylko nieco grubiej, skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć mąką. Cebulę drobno pokroić i zeszklić i na tłuszczu, dodać obrane i pokrojone w słupki pietruszkę i seler oraz drobno poszatkowa-ne i skropione sokiem z cytryny pieczarki. Udusić na 2 łyżkach tłuszczu, z dodatkiem kilku łyżek wody. następnie zalać 2 szklankami rosołu z kostki i ugotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z przesianą łyżką mąki, dodać do jarzyn i wymieszać, doprawić do smaku tak, jak się przyprawia flaki. Na reszcie tłuszczu usmażyć filety. Gotowe filety dodać do jarzyn i kilka minut razem podgrzewać, dodać posiekaną natkę i wymieszać. Podawać jak tradycyjne flaki z bułeczkami kajzerkami. Bułeczki przed podaniem można wstawić na chwilę do ciepłego piekarnika, aby były rumiane i chrupiące.

Responses are currently closed.