ZUPA FLACZKI Z KURCZACZKA

/ kurczak (około 1 kg) lub 1 kg skrzydełek
drobiowych 1 duża porcja włoszczyzny
1 łyżka mąki pszennej posiekana natka pietruszki przyprawa do flaków lub sól, pieprz,
majeranek, papryka i imbir
2 łyżki masła lub tłuszcz z kurczaka
Podzielonego na kawałki kurczaka lub skrzydełka umyć i ugotować do miękkości w sześciu szklankach lekko osolonej wody razem z włoszczyzną, odcedzić. Mię-
so obrać z kości i pokroić w słupki tak, jak kroi się flaki. Podobnie pokroić marchewkę, pietruszkę i seler. Z masła i przesianej mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ostudzonym rosołem, dodać do zupy i, mieszając, podgrzewać do chwili gdy zupa zgęstnieje. Dodać rozdrobnione mięso i warzywa, doprawić do smaku – zupa powinna być dość pikantna, dosłownie szczypać w język. Podaje się ją jak tradycyjne flaki – z dodatkiem bułek kajzerek. Zasmażkę do zupy można też przygotować na tłuszczu z kurczaka.

Responses are currently closed.