ZUPA GRZYBOWA KRESOWA

6 sporych suszonych grzybków 5 łyżek kaszy perłowej 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3/4 szkłanki gotowanego zimnego
mleka Posiekana natka pietruszki
lub koperek sól, pieprz
Grzyby dzień wcześniej zalać przegoto-waną, najlepiej źródlaną wodą, gdy na-Pęcznieją pokroić w cieniutkie paseczki.
Do rondelka wÅ‚ożyć grzyby wraz z wodÄ…, w której siÄ™ moczyÅ‚y, i kaszÄ™. Dodać Å‚yżeczkÄ™ soli i szczyptÄ™ pieprzu, zalać dwoma litrami wody – gotować na maÅ‚ym ogniu mniej wiÄ™cej godzinÄ™. CebulÄ™ drobno posiekać i udusić na tÅ‚uszczu, dodać do zupy i dalej gotować okoÅ‚o 20 minut. PrzesianÄ… mÄ…kÄ™ wymieszać z 2-3 Å‚yżkami mleka, dobrze wymieszać aby nie porobiÅ‚y siÄ™ kluchy, wlać pozostaÅ‚e mleko, raz jeszcze wymieszać i wlać do zupy. Gotować 15 minut na maÅ‚ym ogniu, stale mieszajÄ…c. Przed podaniem obficie posypać posiekanÄ… natkÄ… lub koperkiem.

Responses are currently closed.