ZUPA GRZYBOWA Z SUSZONYCH GRZYBÓW

garść suszonych grzybów
1 porcja włoszczyzny z kapustą
1 duża cebula
1 łyżka oliwy łub oleju
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
1-2 listki laurowe
3-4 ziarna pieprzu
2-3 ziarna ziela angielskiego
warzywna przyprawa typu vegę ta
Włoszczyznę dokładnie oczyścić i drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać rozdrobnioną włoszczyznę i dusić na niewielkim ogniu do chwili, gdy jarzynki zmiękną i staną się przezroczyste. Zalać 4 szklankami wody z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej i gotować na małym ogniu 30—40 minut. Przecedzić (jarzynki można wykorzystać do przygotowania smacznego omletu lub sufletu, wystarczy połączyć je z 2 żółtkami i pianą z 2 białek oraz 1 łyżeczką przesianej pszennej mąki, a następnie usmażyć lub wstawić na chwilę do
nagrzanego piekarnika). Grzybki dokładnie umyć, zalać 2 szklankami wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i szczyptę soli, gotować do miękkości, przecedzić. Oba wywary połączyć i zagotować. Grzybki pokroić w cienkie paseczki, dodać do wywaru razem z posiekaną zieleniną, ewentualnie doprawić. Najlepiej podawać w filiżankach.

Responses are currently closed.