Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA GRZYBOWA ZUPA SŁOMCZYŃSKA | Przepisy kulinarne

ZUPA GRZYBOWA ZUPA SŁOMCZYŃSKA

25 dag grzybów (najlepsze leśne, ale mogą też być boczniaki lub pieczarki)
2 łyżki margaryny
1/2 porcji włoszczyzny
1 cebula
20 dag makaronu (łazanki, krajanka, wstążki, kokardki, muszelki)
1/2 szklanki śmietanki
1 łyżeczka pszennej mąki
przyprawa warzywna typu vegeta
2-3 ziaren pieprzu
2-3 ziaren ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
kminek, sól
garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek, tymianek, bazylia,
szczypiorek)
Włoszczyznę oczyścić i drobniutko po-szatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić i poszatkować. Jarzynki razem z grzybami zeszklić na tłuszczu, zalać sześcioma szklankami gorącej wody. Dodać łyżeczkę przyprawy warzywnej, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i kminek oraz szczyptę soli, a także połowę zieleniny. Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem około 20 minut. Śmietankę wymieszać z mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami ostudzonej zupy, wlać do garnka i wymieszać, podgrzewając na niewielkim ogniu do chwili, gdy zupa zgęstnieje (nie wolno zagotować). Makaron ugotować oddzielnie al dente w dużej ilości osolonej wody. Zahartować zimną wodą, dokładnie odsączyć i włożyć do zupy. Zupę ewentualnie doprawić. Przed podaniem obficie posypać pozostałą zieleniną.
Wersja II
Śmietankę można z powodzeniem zastąpić mlekiem w proszku rozprowadzonym w kilku łyżkach ostudzonej zupy, można też podawać zupę czystą, bez dodatku śmietany. Makaron można zastąpić ryżem.

Responses are currently closed.