ZUPA JABŁECZNA ZUPKA ŻOLIBORSKA

4 duże jabłka (najlepiej antonówki
lub renety) sok i skórka otarta z polowy cytryny cukier
cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka naturalnego gęstego jogurtu sól
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, zalać 2 szklankami wody i rozgotować na niewielkim ogniu. Zmiksować lub przetrzeć przez sito, zagotować, Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną zimnej wody, dodać do zupy i wymieszać na rnałym ogniu – zupa powinna zgęstnieć.
Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier do smaku, nieco ostudzić i wymieszać z jogurtem. Podawać najlepiej z grzankami – mogą być z ciasta drożdżowego lub z sucharkami.

Responses are currently closed.