Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA JESIENNY KAPUŚNIACZEK GRZYBIACZEK | Przepisy kulinarne

ZUPA JESIENNY KAPUŚNIACZEK GRZYBIACZEK

1 główka białej kapusty (ok 1 kg)
10 dag świeżych grzybów (najlepsze są leśne, jednak można też użyć pieczarek lub boczniaków)
1-2 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka masła 1 marchew 1 pietruszka 4 duże ziemniaki
1 łyżka mąki pszennej lub gotowej zasmażki sok z cytryny
sól
2 łyżki dobrego oleju
4 szklanki rosołu z kostki garść posiekanej zieleniny (koperek, tymianek)
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Grzyby starannie oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki, skrapiając sokiem z cytryny, dodać do cebuli i wymieszać, dusić na małym ogniu. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, odciąć koniec głąba, umyć, drobno Poszatkować. Dodać do cebuli z grzybami i dusić na małym ogniu, stale mieszając i w razie potrzeby podlewając gorącą wodą.
Grzyby i kapustę zalać czterema szklankami gorącego rosołu i zagotować na niewielkim ogniu. Ziemniaki, marchew i pietruszkę umyć, obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić warzywa w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości. Zagęścić zupę mąką rozrobioną w ostudzonej łyżce wywaru, doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Responses are currently closed.