ZUPA KALAREPKÓWKA AUGUSTOWSKA

50 dag kalarepki 4 duże ziemniaki 6 szklanek esencjonalnego rosołu
z kostki 1 szklanka słodkiej śmietanki
lub3/4szklanki nieslodzonego mleka
skondensowanego sól, cukier 1 łyżka margaryny garść posiekanej zieleniny (natka
Pietruszki, szczypiorek, koperek)
20 dag makaronu (łazanki, wstążki, krajanka)
Makaron ugotować al den te w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Kala-repkę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Zalać gorącym rosołem i gotować 20-30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Przetrzeć przez sito, skontrolować smak, ewentualnie doprawić cukrem i solą. Śmietankę rozprowadzić kilkoma łyżkami lekko ostudzonej zupy, dodać do garnka i wymieszać na małym ogniu. Dodać makaron i posiekaną zieleninę. Zamiast makaronu można podać do zupy francuskie kluseczki.

Responses are currently closed.