ZUPA KAPUŚCIANA ZUPA GALICYJSKA

1 główka włoskiej kapusty
(60-70 dag) 1 spora porcja włoszczyzny 2-3 cebule 1 drobiowa porcja rosołowa łub 40 dag
skrzydełek z kurczaka
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
1 szklanka śmietany
garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek, szczypiorek) 1 łyżka przesianej mąki pszennej 2-3 łyżki tartego sera (parmezan, oscypek) przyprawa warzywna typu vegeta łub
2 pokruszone kostki rosołowe sól, pieprz
Włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkować. Mięso umyć i zalać 4 szklankami wody, dodać rozdrobnioną włoszczyznę i 1-2 łyżki przyprawy, gotować do miękkości na małym ogniu. Następnie wyjąć mięso i oddzielić od kości. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać rozgniecione widelcem pomidory wraz z zalewą i poszat-kowaną kapustę. Dusić na małym ogniu do miękkości. Wymieszać z zupą jarzynową i zagotować. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do zupy razem z rozdrobnionym mięsem. Mąkę rozprowadzić śmietaną i dodać do zupy. Podgrzewać, stale mieszając, dopóki zupa nie zgęstnieje. Doprawić. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną i tartym serem. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
Wersja dla wegetarian
W wersji wegetariańskiej dusimy cebulę z kapustą i pomidorami, a następnie dodajemy 4 szklanki gorącego rosołu z kostki 1 postępujemy dalej wg przepisu podstawowego.

Responses are currently closed.