Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA KARTOFLANKA CEBULANKA | Przepisy kulinarne

ZUPA KARTOFLANKA CEBULANKA

50 dag cebuli
/4 dużego selera lub /? średniego
10 dag pietruszki
25 dag ziemniaków
garść tartego sera (mogą być wiórki
różnych serów dostępne na wagę
w wielu sklepach)
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek, tymianek, rozmaryn)
2 łyżki oliwy lub oleju
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
4 szklanki rosołu z kostki (warzywny, grzybowy) lub wody z dodatkiem warzywnej przyprawy typu vegeta
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Seler i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do cebuli i dusić na małym ogniu do miękkości. Zalać rosołem z kostki i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości. Ewentualnie doprawić. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Śmietanę dodać do zupy, uważając, aby się nie ścięła (w tym celu śmietanę należy najpierw wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i dopiero tę mieszaninę wlać do garnka). Obficie posypać tartym serem i posiekaną zieleniną. Podawać najlepiej z grzankami z ciemnego chleba lub z bułki albo z groszkiem ptysiowym.

Responses are currently closed.