ZUPA KARTOFLANKA MAZOWIECKA

1 porcja mrożonej mieszanki
jarzynowej 1 cebula 15 dag wędzonego boczku, szynki lub
kiełbasy (mogą być okrawki różnych
wędlin, dostępne na wagę w wielu
sklepach) 75 dag ziemniaków 6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki
lub wody z dodatkiem warzywnej
przyprawy typu vegeta garść posiekanej zieleniny (tymianek,
koperek, szczypiorek, natka pietruszki,
majeranek, oregano, estragon) sól, pieprz 1-2 łyżki oliwy lub oleju
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Wędlinę pokroić w niewielką kostkę, dodać do cebuli, dusić na małym ogniu 5 minut. Włoszczyznę oczyścić i przetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkować, dodać do cebuli i dusić na niewielkim ogniu do chwili, gdy jarzynki staną się przezroczyste. Zalać gorącym rosołem z kostki, zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości. Doprawić. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.