ZUPA KARTOFLANKA NA BOCZKU

50 dag ziemniaków 5 dag boczku 1-2 cebule
3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
2 ząbki czosnku
3 kostki rosołowe łub 3 łyżeczki przyprawy
typu vegeta 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek) 2/3 szklanki przesianej pszennej
mąki 1 jajko sól, pieprz
Do garnka wlać 6 szklanek wody, dodać rozgniecione kostki oraz przyprawy, zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Mąkę, jajko szczyptę soli i 2-3 łyżki wody wymieszać w małej misce i zagnieść twarde ciasto. Palcami skubać niewielkie kluseczki i formować wałeczki. Wrzucić do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie i gotować 5 minut. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać do zupy. Ewentualnie doprawić do smaku i obficie posypać posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.