ZUPA KARTOFLANKA WAWERSKA

25 dag mięsa z indyka lub kurczaka pokrojonego w niewielką kostkę
2 cebule
2 łyżki margaryny
6 szklanek warzywnego rosołu z kostki
40 dag ziemniaków
sok z cytryny
1 łyżeczka przyprawy curry
1-2 listki laurowe
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
sól
Mięso skropić sokiem z cytryny, przykryć folią spożywczą i odstawić na pół godziny. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, wrzucić mięso i lekko obrumienić. Dodać listki laurowe i zalać gorącym rosołem z kostki. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki lub niewielką kostkę i dodać do zupy razem z przyprawą curry rozprowadzoną w kilku łyżkach zupy. Gotować do miękkości. Doprawić. Dodać zieleninę i wymieszać.

Responses are currently closed.