ZUPA KLASYCZNA PIECZARKOWA

30 dag pieczarek
1 cebula
2 marchewki 1 pietruszka
1 czubata łyżka masła łub margaryny
2 łyżeczki mąki
5 szkłanek grzybowego łub ziołowego
rosołu z kostki 10 dag ryżu
1/2 szkłanki kwaśnej śmietany posiekana natka pietruszki 2 listki laurowe sól, papryka w proszku
Pieczarki oczyścić i drobno poszatkować. Marchewkę i pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać jarzyny i pieczarki, dusić na małym ogniu, stale mieszając, aż grzyby zmiękną. Oprószyć mąką i papryką, obramienie. Zalać rosołem, dodać listek laurowy i wsypać umyty ryż. Zupę gotować na małym ogniu, mieszając około pół godziny. Przed podaniem skontrolować smak, ewentualnie dosolić, doprawić śmietaną i wymieszać z posiekaną natką.

Responses are currently closed.