ZUPA KLASYCZNY KREM PIECZARKOWY

25 dag pieczarek 2 łyżki margaryny łub masła 1—2 cebułe
4 szklanki rosołu z kostki 1 szklanka śmietany 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki białego wina spora garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, bazylia, koperek) sok z cytryny sól, pieprz
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu. Pieczarki oczyścić i drobno poszatkować, skropić obficie sokiem z cyt-
ryny i dodać do cebuli. Podlać białym winem i dusić do miękkości na małym ogniu. Zalać gorącym rosołem z kostki i gotować 15 minut. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z przesianą mąką, dodać do zupy i podgrzewać stale mieszając, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Najlepiej podawać z groszkiem ptysiowym.

Responses are currently closed.