ZUPA KOPERKOWA ZUPA PŁOCKA

1 pęczek koperku 5 szklanek rosołu z kostki 20 dag ryżu (2 torebki) 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz warzywna przyprawa typu vegeta
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej, dokładnie odsączyć. Rosół zagotować, dodać ryż i ponownie zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy i podgrzewać, nie dopuszczając do wrzenia, do chwili gdy zupa zgęstnieje. Doprawić. Dodać zieleninę i dobrze wymieszać.
ZUPA BRUKSELKOWA
1 torebka mrożonej brukselki (40-50 dag) 20 dag wędzonego chudego boczku 1 cebula 5 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki
(drobiowy, warzywny, grzybowy) lub
wody z dodatkiem warzywnej przyprawy
typu vegeta garść posiekanej zieleniny (koperek, natka
pietruszki, szczypiorek) 1 łyżka ołiwy, oleju lub margaryny sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Zalać rosołem z kostki, dodać umyty boczek i gotować 15 minut. Wrzucić brukselkę (nie trzeba jej uprzednio rozmrażać) i gotować do miękkości. Wyjąć boczek i pokroić w drobną kostkę, dodać z powrotem do zupy. Doprawić. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczywem lub z rumianymi grzankami z jasnego albo ciemnego pieczywa.

Responses are currently closed.