ZUPA KRESOWA SOCZEWICZANKA

1 szklanka soczewicy 5 szklanek grzybowego rosołu z kostki 1 łyżka masła łub margaryny 1 łyżka mąki
jarzynowa przyprawa typu vegeta 1 pęczek posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek sok z ćwiartki cytryny sól, pieprz
Soczewicę umyć i zalać wodą (najlepiej dzień wcześniej), a następnie zagotować. Wodę, która jest zazwyczaj ciemna i mętna, odlać, a ziarenka zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości (około 40 minut). Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać zasmażkę przygotowaną z masła i mąki, podgrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Posypać posiekaną natką lub koperkiem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Responses are currently closed.