Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA KUJAWSKI KAPUŚNIAK | Przepisy kulinarne

ZUPA KUJAWSKI KAPUŚNIAK

6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki
3-4 suszone grzybki
1-2 marchewki
1 pietruszka
2-3 ziemniaki
25 dag kiszonej kapusty
10 dag kaszy jęczmiennej (1 torebka)
10 dag wędzonego boczku lub kawałek
wędzonego mięsa drobiowego 1-2 cebule garść posiekanej zieleniny (koperek,
szczypiorek) ziele angielskie, mielona papryka sól, pieprz
Grzybki dzień wcześniej zalać przegotowaną wodą, odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, wyjąć i pokroić w paseczki. Kaszę ugotować na sypko na smaku grzybowym. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, zeszklić razem na tłuszczu. Marchewkę i pietruszkę obrać. Zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do cebuli z boczkiem i dusić do miękkości. Kapustę opłukać, dodać do za-smażonyeh jarzynek i dusić na niewielkim ogniu, zalać wywarem warzywnym. Dodać przyprawy. Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Dodać grzyby i kaszę, wymieszać i zagotować na małym ogniu. Do-
prawić do smaku. Obficie posypać posiekaną zieleniną. Jeśli zamiast boczku korzystamy z mięsa drobiowego, należy je pokroić w kostkę i dodać do zupy razem z kapustą.

Responses are currently closed.