Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA ŁÓDZKA ZALEWAJKA | Przepisy kulinarne

ZUPA ŁÓDZKA ZALEWAJKA

2-3 suszone grzyby
6 dużych ziemniaków
kawałek wędzonego kurczaka lub indyka
lub 10 dag kiełbasy białej 2 szklanki żurku 1/2 szklanki śmietany
1 płaska łyżka przesianej pszennej mąki
2 ząbki czosnku sól
Suszone grzyby namoczyć (najlepiej na noc), ugotować w tej samej wodzie (ok. 2 szklanek), dodając szczyptę przyprawy warzywnej. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy razem z wędzonką i uzupełnić wodę, tak, aby ziemniaki były przykryte, gotować do miękkości. Dolać butelkowy żurek i zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką. rozprowadzić 2-3 łyżkami zupy. Wlać do garnka i podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, nie
dopuszczając jednak do wrzenia. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko wymieszać z odrobiną soli, dodać do zupy. Ewentualnie doprawić.

Responses are currently closed.