ZUPA MAJOWY KRUPNIK WARSZAWSKI

10-20 dag (1-2 torebki) kaszy
jęczmiennej 6 szklanek esencjonalnego rosołu
z kostki porcja młodej włoszczyzny 4-5 cebule dymki warzywna przyprawa typu vegeta garść szczawiu 40-50 dag ziemniaków 3 łyżki oliwy, oleju lub margaryny 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz
Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej, dokładnie odsączyć. Cebulę i włoszczyznę poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zeszklić na tłuszczu. Zalać rosołem z kostki, zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę dodać do zupy i gotować do miękkości. Szczaw oczyścić i posiekać, dodać do zupy razem z odsączoną kaszą, zagotować. Doprawić. Śmietanę rozprowadzić 3—4 łyżkami lekko ostudzonej zupy, dodać do reszty zupy i wymieszać.

Responses are currently closed.