ZUPA MAZOWIECKA MARCHEWKOWA

50 dag średniej marchewki
1 czubata łyżka margaryny
10 dag korzenia chrzanu
4 szklanki rosołu z kostki (warzywny,
drobiowy) spora garść posiekanego szczypiorku 10 dag gęstej śmietany (najlepiej
kremówki) cukier sól, pieprz
Marchew oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Dusić na tłuszczu na małym ogniu do chwili, gdy marchewka zmięknie i stanie się przezroczysta. Chrzan oskrobać nożem lub pociąć na szatkownicy na długie, cienkie wiórki. Dodać do marchewki i zalać rosołem z kostki. Doprowadzić na niewielkim ogniu do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut, a następnie doprawić do smaku. Śmietanę lekko ubić z odrobiną pieprzu. Na każdą porcję nakładać 1-2 łyżki śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym pieczywem albo z ciepłymi rumianymi grzankami z bułki wrocławskiej.

Responses are currently closed.