Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA MINISTERSKA RYBNA NA ZŁOTO | Przepisy kulinarne

ZUPA MINISTERSKA RYBNA NA ZŁOTO

75 dag filetów z morskich ryb 1 por
1 cebula
2-3 marchewki
2 łodygi selera naciowego sok z cytryny
2 łyżki margaryny 1-2 Ustki łaurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu 1-2 łyżki vegety
garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, bazylia) szafran lub kurkuma 6 łyżek śmietanki sól, pieprz
Filety podzielić na niewielkie porcje, natrzeć sokiem z cytryny i przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Pozostałe jarzyny oczyścić i drobno poszatkować, dodać do cebuli i dusić na małym ogniu do miękkości, ewentualnie podlewając 1-2 łyżkami wody. Jarzynki zalać czterema szklankami wrzącej wody z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej oraz listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu, zagotować. Szczyptę szafranu wymieszać z dwoma łyżkami wody i wlać do zupy. Dodać filety i gotować na małym ogniu około 10 minut. Przed podaniem dodać śmietankę rozprowadzoną kilkoma łyżkami lekko ostudzonej zupy i posiekaną zieleninę. Doprawić. Podawać z dodatkiem świeżego chrupiącego pieczywa (jeśli nasze bułeczki są suche lub gąbczaste, to warto skropić je wodą i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika – znów będą chrupiące) albo grzanek czy paluszków grissini.

Responses are currently closed.