Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA OGÓRKOWA ADWOKACKA | Przepisy kulinarne

ZUPA OGÓRKOWA ADWOKACKA

25-30 dag ogórków
25-30 dag kwaskowatych jabłek
3 łyżki margaryny
3 łyżki przesianej pszennej mąki sok z cytryny
4 szklanki esencjonalnego rosołu z kostki
(warzywny, drobiowy) 2/3 szklanki śmietanki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, bazylia)
Ogórki obrać, usunąć pestki i drobno poszatkować. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno poszatkować i skropić sokiem z cytryny. Jabłka i ogórki dusić razem na tłuszczu na małym ogniu około 10 minut. Oprószyć mąką przez sitko, zasma-żyć. Jarzynki zalać gorącym rosołem z kostki i gotować na małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać białe wino, zagotować. Śmietankę rozprowadzić kilkoma łyżkami lekko ostudzonej zupy, wlać do garnka i delikatnie połączyć. Doprawić. Podawać najlepiej w ceramicznych lub kamionkowych miseczkach, posypując posiekaną zieleniną. Doskonałym uzupełnieniem jest groszek ptysiowy.

Responses are currently closed.