ZUPA OGÓRKOWA SZCZAWIOWA

50 dag świeżych ogórków
6 szkłanek esencjonalnego rosołu
z kostki 1 cebula
1 duża główka sałaty duża garść szczawiu duża garść mieszanej zieleniny (natka
pietruszki, bazylia, koperek,
szczypiorek, tymianek, oregano,
mięta, melisa, majeranek) 1 łyżeczka pszennej mąki 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka margaryny łub masła sól, pieprz ewentualnie 1-2 żółtka
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Ogórki obrać, usunąć nasiona i cienko poszatkować. Dodać do cebuli i dusić na małym ogniu do miękkości. Szczaw oczyścić i drobno posiekać, sałatę pokroić w paseczki, dodać do ogórków razem z posiekaną zieleniną i dusić 2-3 minuty, stale mieszając. Zalać gorącym rosołem i zagotować. Śmietanę lekko ubić z przesiana mąką, rozprowadzić kilkoma łyżkami lekko ostudzonej zupy i ostrożnie wlać do garnka, uważając, aby śmietana się nie ścięła. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową zupę można także zaciągnąć 1-2 żółtkami.

Responses are currently closed.