ZUPA OLKUSKI KREM BROKULOWY

25 dag mrożonych brokułów 6 szklanek rosołu z kostki
1 mały seler 2-3 ziemniaki
2 żółtka
1/2 szklanki śmietany (18%)
1 łyżeczka warzywnej przyprawy do zup
typu vegeta 2-3 łyżki startego sera (parmezan, oscypek) sól, pieprz groszek ptysiowy lub grzanki
Seler obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokroić w niewielką kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Brokuły opłukać, przełożyć do ron-delka, dodać seler i zalać gorącym rosołem. Gotować na niewielkim ogniu około 20-30 minut, następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Zagotować na małym ogniu, stale mieszając, doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Śmietanę ubić z serem i żółtkami. Ostrożnie wymieszać z zupą, uważając, żeby się żółtka nie ścięły. Podawać w bu-lionówkach lub w ceramicznych miseczkach, oddzielnie podając groszek ptysiowy lub grzanki.

Responses are currently closed.