ZUPA OSCYPKÓWKA

4 łyżki startego oscypka
1 cebula
4 szklanki rosołu z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy) lub wody z dodatkiem warzywnej przyprawy typu vegeta
3 łyżki margaryny
4 kromki wczorajszego razowego gleba na
miodzie lub grahama 1 żółtko garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, tymianek, szczypiorek) sól
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce tłuszczu. Zalać gorącym rosołem, zagotować, a następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Chleb posmarować margaryną i pokroić w kostkę, a następnie wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika lub obrumienić na patelni. Zupę lekko ostudzić i zaciągnąć żółtkiem, uważając, aby się nie zwarzyło. Grzanki rozłożyć na talerzach, zalać gorącą zupą i posypać serem oraz posiekaną zieleniną. Podawać natychmiast.

Responses are currently closed.