ZUPA PAPRYKOWA BOŻENKI

8 szklanek warzywnego rosołu z kostki
50 dag zielonej papryki
1-2 cebule
20 dag ryżu
2-3 łyżki ołeju
szklanka śmietany
posiekana natka pietruszki
pikantna papryka w proszku
sól
Ryż ugotować do miękkości w rosole z kostki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Cebule drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać paprykę i dusić na niewielkim ogniu, aż papryka zmięknie. Uduszone jarzynki dodać do zupy, wymieszać, zabielić śmietaną i podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia, ewentualnie doprawić do smaku. Przed samym podaniem dodać sporą porcję posiekanej pietruszki.
Wersje dodatkowe
Dla zdeklarowanych mięsożerców do gotującego się ryżu można dodać pokrojone w grube plasterki 3-4 parówki. Wegeteria-nie mogą wykorzystać do tego celu parówki sojowe.

Responses are currently closed.