ZUPA PIECZARKOWA Z MŁODĘ WŁOSZCZYZNĘ

1 porcja młodej włoszczyzny
25 dag pieczarek
1 cebula
3 łyżki ołiwy, oleju lub margaryny
20 dag drobnego makaronu (nitki,
zacierki, gwiazdki itp.) duża garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek, szczypiorek,
tymianek, bazylia, oregano) 6 szklanek rosołu z kostki sól, pieprz
Włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkować. Pieczarki oczyścić, poszatkować i skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać włoszczyznę i pieczarki, dusić na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Zalać gorącym rosołem z kostki i gotować na małym ogniu 20 minut. Wrzucić makaron i gotować według przepisu do miękkości. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.