ZUPA PIECZARKOWA ŻOLIBORSKA

6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki
(grzybowy, warzywny) 50 dag pieczarek 1 cebula garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, tymianek, szczypiorek,
oregano, koperek) 1 łyżka margaryny sok z cytiyny 20 dag drobnego makaronu (krajanka,
zacierki, gwiazdki, wermiszel) sól, pieprz ewentualnie 2-3 łyżki mleka w proszku
Cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu. Pieczarki oczyścić i drobno poszatko-wać, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać do cebuli i dusić do miękkości. Zalać rosołem z kostki i gotować do miękkości. Wrzucić makaron i gotować według przepisu (4-10 minut). Mleko rozprowadzić kilkoma łyżkami płynu, dodać do zupy i dobrze wymieszać. Ewentualnie doprawić. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Smak zupy doskonale poprawią 1-2 listki świeżego lubczyku, dodane do rosołu.

Responses are currently closed.