ZUPA PIKANTNY ROSÓŁ CIESZYŃSKI

1 duża porcja rosołowa z kurczaka lub
indyka 3/4 szklanki ryżu 1 porcja włoszczyzny z kapustą
1 łyżka margaryny łub masła
2 cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
garść posiekanej zieleniny (kolendra, natka pietruszki, bazylia, tymianek, szczypiorek, koperek, oregano)
cynamon w proszku
mielona ostra papryka lub pieprz cayenne
warzywna przyprawa typu vegeta
sól
Cebule drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu. Włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkować. Dodać do cebuli i dusić do miękkości na małym ogniu. Dodać umyte mięso i zalać 6 szklankami wody wymieszanej z koncentratem pomidorowym i łyżeczką przyprawy warzywnej. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Zupę zagotować, wrzucić wypłukany ryż i ugotować. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do zupy razem z przyprawami, zagotować. Dodać mięso i posiekaną zieleninę. Ta zupa powinna być dość ostra w smaku!

Responses are currently closed.