ZUPA POMIDOROWA DOLNOŚLĘSKA

25 dag wędliny (może być mieszana: wędzony boczek, szynka, kiełbasa, parówki łub udko wędzonego kurczaka)
1 porcja młodej włoszczyzny
1-2 cebułe
1 szklanka przecieru pomidorowego lub
1 mała puszka pomidorów w zalewie 2-3 łyżki oliwy 1 jajko
1/2 szklanki przesianej mąki pszennej garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka
pietruszki) warzywna przyprawa typu vegeta mielona ostra papryka łub pieprz cayenne sól
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Włoszczyznę zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno posiekać. Wędlinę pokroić w drobną kostkę, dodać razem do cebuli, dusić, stale mieszając do chwili, gdy jarzynki zmiękną i staną się przezroczyste. Dodać przecier pomidorowy lub pomidory z zalewą (należy je uprzednio rozgnieść widelcem) i gotować na małym ogniu 10 minut. Zalać gorącym rosołem z kostki i gotować około 20 minut. Doprawić do smaku. Z mąki, jajka i szczypty soli zagnieść twarde ciasto, zetrzeć na tarce z dużymi otworami i wsypać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.