Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA POMIDOROWA GALICJANKA | Przepisy kulinarne

ZUPA POMIDOROWA GALICJANKA

50 dag ziemniaków
2 duże pory (tylko białe części)
2 spore łodygi selera naciowego
1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
lub 1 szklanka przecieru
pomidorowego 5 szklanek rosołu z kostki łub wody
z dodatkiem przyprawy do zup typu
vegeta 1 listek laurowy 1/3 szklanki śmietany
garść posiekanej świeżej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, oregano, majeranek)
2 łyżki ołiwy albo margaryny
sól, pieprz
Pory i łodygi selera dokładnie oczyścić i drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu. Pomidory w zalewie rozgnieść widelcem i dodać do jarzynek razem z listkiem laurowym, dusić około 10 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do jarzynek i zalać rosołem z kostki. Gotować do miękkości. Przetrzeć przez sito lub zmiksować, skontrolować smak, ewentualnie doprawić. Przed podaniem wymieszać ze śmietaną i posiekaną zieleniną. Podawać najlepiej z groszkiem ptysiowym lub z grzankami z wczorajszej bagietki albo z pieczywa razowego.

Responses are currently closed.