ZUPA POMIDOROWA PO WARSZAWSKU

1 puszka pomidorów w zalewie
(40 dag) 1-2 cebule
1-2 łodygi selera naciowego 6 szklanek rosołu z kostki 1/2 szkłanki śmietany garść posiekanej ziełeniny (bazylia, natka
pietruszki, koperek, szczypiorek, tymianek)
1 listek laurowy sól, pieprz
20 dag ryżu (2 torebki) 1-2 listki laurowe
2 łyżki oliwy, oleju lub margaryny
Cebulę pokroić w kostkę, łodygi selera drobno poszatkować. Jarzynki zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać rozgniecione widelcem pomidory z zalewą oraz połowę posiekanej zieleniny i pokruszony listek laurowy, dusić do chwili, gdy nieco zgęstnieje. Zalać rosołem z kostki i gotować 10 minut. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości ostudzonej zupy i wymieszać. Ewentualnie doprawić – zupa nie powinna być mdła. Ryż ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody, dokładnie odsączyć i dodać do zupy. Dla mięsożerców do cebuli i selera można dodać pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasę i razem zeszklić.

Responses are currently closed.