ZUPA POSTNA GROCHÓWKA

25 dag suchego grochu
4 ząbki czosnku
4 duże ziemniaki
1 porcja włoszczyzny bez kapusty
1-2 łyżeczki przyprawy warzywnej typu
vegeta 1 łyżka suszonego majeranku
l łyżka przesianej mąki pszennej 4 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka masła 1 łitr wody sól, pieprz
Groch namoczyć na noc. Rano odlać wodę i zalać groch wrzątkiem, gotować, aż stanie się całkiem miękki. Od-cedzić, utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Włoszczyznę drobno pokroić lub utrzeć na jarzynowej tarce i zeszklić na tłuszczu. Dodać rozgnieciony czosnek oraz litr wody z dodatkiem przyprawy warzywnej, zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i ugotować do miękkości. Dodać masę grochową i majeranek, dobrze wymieszać. Mąkę zrumienić na patelni, dodać olej i rozrobić z w kilku łyżkach zupy. Jednolitą zasmażkę dodać do grochówki i doprawić do smaku. Najlepiej podawać w kamionkowych kokilkach z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Responses are currently closed.