ZUPA POSTNA KARTOFLANKA

1-2 cebule
1 puszka pomidorów w zalewie
albo 1 szklanka przecieru
pomidorowego l torebka mrożonej mieszanki
warzywnej 50 dag ziemniaków 5 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki
lub wody z dodatkiem przyprawy
warzywnej typu vegeta garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek, rzeżucha,
szczypiorek, tymianek, majeranek,
oregano) lub 1 łyżeczka suszonych
ziół (prowansalskie, majeranek,
tymianek) 1 łyżka margaryny lub oleju 1/2 szklanki śmietany lub 3 łyżki mleka
w proszku sól, pieprz lub mielona papryka
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać rozgniecione widelcem pomidory razem z zalewą i gotować na niewielkim ogniu 15 minut. Zalać gorącym rosołem, wrzucić mrożoną mieszankę (nie trzeba jej rozmrażać) i zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Ewentualnie doprawić. Śmietanę lub mleko w proszku rozprowadzić w kilku łyżkach ostudzonej zupy i wlać do garnka, wymieszać. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Jeśli korzystamy z ziół suszonych – należy dodać je do zupy razem z ziemniakami.

Responses are currently closed.