ZUPA POSTNE FLACZKI

1 porcja włoszczyzny
50 dag boczniaków lub dużych pieczarek
1 duża cebula
1-2 łyżki przyprawy do zup w płynie
1 łyżka margaryny łub masła
1 łyżka przesianej mąki
majeranek, mielony imbir
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
3—4 ziarenka pieprzu
sól, pieprz
Włoszczyznę oczyścić, zalać 5 szklankami wody i dodać przekrojoną na połowę cebulę, tłuszcz i przyprawy, doprowadzić do wrzenia na niewielkim ogniu i gotować do miękkości. Następnie odcedzić jarzyny i pokroić w paseczki, włożyć z powrotem do wywaru. Grzyby oczyścić i pokroić w paseczki, dodać do zupy i gotować około 20 minut. Mąkę rozprowadzić w kilku łyżkach wody, dodać do zupy i podgrzewać, stale mieszając, dopóki zupa nie zgęstnieje. Zupę należy podawać z dodatkiem pieczywa (najlepiej przyrumienionego w piekarniku lub tosterze) w niewielkich glinianych miseczkach albo bulionówkach-Uwaga! Flaczki powinny być bardzo gęste!

Responses are currently closed.