Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA POSTNY ŻUREK TARCHOMIŃSKI | Przepisy kulinarne

ZUPA POSTNY ŻUREK TARCHOMIŃSKI

Zakwas na żur:
2—3 łyżki żytniej mąki 3-4 ząbki czosnku skórka razowego chleba
Mąkę przesiać do czystego półlitrowego słoika i zalać przegotowaną wodą. Dodać czosnek i skórkę chleba. Słoik obwiązać czystą gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Jeśli chcemy przygotowywać żur częściej, wtedy należy pozostawić trochę zakwasu – dodany do świeżego żuru skróci proces zakwaszania do 3-4 dni.
Postny żurek:
4 dag suszonych grzybów 50-60 dag ziemniaków
5 szklanek grzybowego rosołu z kostki
2—3 cebule
1 łyżka przesianej pszennej mąki /2 szklanki śmietany sól, pieprz, czosnek 1/2—l szklanka soku z kiszonej kapusty garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki)
Suszone grzyby namoczyć (najlepiej na noc) w niewielkiej ilości wody. Następnego dnia ugotować, wyjąć i pokroić w pa-sęczki. Cebulę drobno pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Zalać gorącym rosołem z kostki i wywarem z gotowania grzybów, zagotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do zupy razem z sokiem z kiszonej kapusty i ugotowanymi grzybkami. Zagotować i doprawić do smaku. Śmietanę lekko ubić z mąką. dodać do zupy i podgrzewać, stale mieszając, dopóki zupa nie zgęstnieje-nie dopuścić do wrzenia. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.