Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA POWIŚLAŃSKA KALAFIOROWA | Przepisy kulinarne

ZUPA POWIŚLAŃSKA KALAFIOROWA

4 szklanki esencjonalnego rosołu
z kostki 2 szklanki mleka 1 porcja mrożonego kalafiora (40-50 dag)
1 duża puszka (80 dag) pomidorów w zalewie
25 dag pieczarek
2 żółtka
2 dag mąki
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz
Pieczarki oczyścić i drobno poszatkować, skropić sokiem z cytryny i udusić na tłuszczu. Dodać nie rozmrożony kalafior, rozgniecione widelcem pomidory razem z zalewą, zalać gorącym rosołem i ugotować do miękkości. Dodać gorące mleko i zagotować na niewielkim ogniu. Mąkę rozprowadzić zimną wodą, dolać do zupy i podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając do chwili, gdy zupa lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, delikatnie zaciągnąć żółtkami i wymieszać z posiekaną zieleniną. Podawać z groszkiem ptysiowym lub rumianymi grzankami z wrocławskiej bułki.

Responses are currently closed.