Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA PULPETOWA WAWERSKA | Przepisy kulinarne

ZUPA PULPETOWA WAWERSKA

1/2 kurczaka lub 50 dag skrzydełek
albo 2 porcje rosołowe 1 porcja włoszczyzny 1-2 ząbki czosnku 1 listek laurowy
po 1-2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu warzywna przyprawa typu vegeta sól 1 łyżka margaryny lub masła
1 jajko
2 łyżki pszennej mąki
duża garść startego sera (parmezan,
oscypek) garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, tymianek, koperek, bazylia) ewentualnie szczypta mielonej gałki
muszkatołowej do pulpetów
Włoszczyznę oczyścić i drobno poszat-kować. Mięso opłukać i zalać sześcioma szklankami zimnej wody, dodać przyprawy, włoszczyznę i połowę zieleniny, ugotować na średnim ogniu. Przecedzić. Mięso oddzielić od kości i przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, mąkę i tłuszcz, doprawić do smaku i uformować małe kulki (jeśli masa okazałaby się zbyt rzadka, można dodać nieco więcej mąki). Zagotować w rondelku wodę, osolić i włożyć pulpeciki. Gdy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową. Zagotować rosół, dodać pulpety i obficie posypać posiekaną zieleniną. Podawać najlepiej z dodatkiem pieczywa.

Responses are currently closed.