ZUPA RADOMSKA

50 dag młodej cukinii
5 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki
30-40 dag ziemniaków
2 cebule
1 łyżka margaryny łub masła
3/4 szklanki śmietany
duża garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek, bazylia, majeranek,
szczypiorek) sól pieprz
Rosół zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebule pokroić na ćwiartki. Wrzucić razem do rosołu i gotować do miękkości. Cukinie oczyścić z nasad szypu-łek i pozostałości dna kwiatowego, pokroić w kostkę, dodać do zupy razem z łyżką margaryny i gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Dodać śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami lekko ostudzonej zupy oraz posiekaną zieleninę. Wymieszać i ewentualnie doprawić. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Responses are currently closed.